P
imasz . Inspiráló . Nőies

FlickR

PIN magazin

csütörtök, július 11

Nyaraló bemutató


újrahasznosítottnyaraló


Hogyan kezdődött a nyaraló története?

Egy évvel ezelőtt hirtelen nyaraló tulajdonosok lettünk. Elképesztő volt az öröm, még akkor is, ha ezzel együtt hihetetlen mennyiségű munka szakadt a nyakunkba.  Senkit nem hibáztathatunk, mi  választottuk ezt a megoldást. El kellett dönteni, hogy a hetvenes években épült, papírvékony falú, dobozszerű építménynek mi legyen a sorsa. A legegyszerűbb az lett volna, ha lebontjuk és egy valódi házat építünk, de ezt a megoldást– látván a költségeket – nagyon gyorsan elvetettük.

Hogyan fogtatok hozzá a felújításhoz?

Aki ismeri  a betonyp házakat tudja, hogy gyakorlatilag nem több, mint egy kicsit komfortosabb sátor, hisz se hőszigetelése, se alapja, így inkább csak használati értéke van. Valójában elég őrült dolog egy fillért is beleölni, ezért arra jutottunk, hogy a lehető legköltségkímélőbb módon tesszük lakhatóvá.  Mivel lakberendezőként recycling/upcycling témakörben igencsak otthon vagyok, így  ebben a szellemben kezdtünk neki a felújításnak. Amit csak lehetett magunk csináltunk, a felhasznált anyagokat, bútorokat, kiegészítőket is mind gyakorlatilag a „szemétből”  szedtük össze. 
Néhány alap munkálathoz azért elengedhetetlen  a mesteremberek segítsége. Ilyen volt a  tető kicserélése  és ezzel együtt a terasz fedése, a víz és a villanyszerelés egy része.
Hogyan alakítottátok a tereket a főbb felújítási munkálatok után?

A ház beosztását alig változtattuk meg. A régen konyhának használt helyiséget kineveztük hálószobának, így a konyha átkerült a nappaliba. Azt nem akartam, hogy teljesen egyben legyen a kettő, úgyhogy erre kellett valami megoldás.  Éppen kapóra jött a lomtalanítás, ahol kincsekre sikerült szert tennünk.  Régi szekrényajtókat, fa redőnytokokat és fiókokat szedtünk össze. Ebből készült a konyha és a nappali elválasztása. Puzzle módjára összeépítettük a különböző darabokat, lefestettem fehérre, egy kicsit megcsiszoltam az éleket, a  végeredmény pedig, egy izgalmas felületű és struktúrájú parapetfal lett.
Igyekeztünk a legkevesebb dolgot lebontani és kidobálni, ezért szinte mindent lefestettünk. A fürdőszoba kopott fehér csempéjétől kezdve, a régi konyhabútoron át, a padlóig, minden új színt kapott. A csempével kezdtük. Egy része maradt fehér, más része sötét acélszürke lett. Annyira megtetszett ez a szín, hogy nem bírtam abbahagyni, lefestettem a wctartályt és a plafont is. És ha már belejöttem, ezt a színt használtam a konyha és a közlekedő falánál, az ikrek plafonjánál.
Melyik ötletet tartod a legbizarabbnak, vagy inkább legváratlanabbnak?

Mindig azt vallottam (és tulajdonképpen most is vallom), hogy egy alacsony belmagasságú helyiségnek nem tesz jót, ha sötét a plafonja. Ebben a házban azonban minden megdőlt. Igen, valóban összenyom egy sötét plafon, de valahogy itt mégis otthonos és érdekes lett tőle minden. Arról talán ne is beszéljünk, hogy a sötét szín jótékonyan elfedi a különböző egyenetlenségeket. 
Talán azt sem javasoltam volna egy megrendelőmnek, hogy kárpitozza be a kétméteres belmagasságú szoba mennyezetét, de mi mégis kipróbáltuk.  A régi konyha mennyezete és fala annyira rossz állapotban volt, hogy elképzelhetetlen tűnt, hogy ebből valamit ki tudunk hozni. Akkor jött a gondolat, hogy ha nem tudjuk eltüntetni, a különböző foltokat, kopásokat, csempemaradványokat, egyszerűen fedjük el. Így került vízszintesen fektetett faburkolat a falra és textil a mennyezetre (igazi családi csapatépítés -  mindenkinek csak javasolhatom - mivel legalább 6-8 kézre van szükség és igazi összehangolt munkára ahhoz, hogy mindenki megfelelő helyen tartsa, feszítse, rögzítse a tízegynéhány négyzetméternyi anyagot) Tökéletes, kuckós hangulatú hálószoba lett a régen főzésre használt helyiségből.

És nincs megállás, igaz?

Azt hiszem valamikor ilyentájt „szabadult el a pokol”. Vérszemet kaptunk, rájöttünk, itt minden ötletet ki tudunk próbálni, bármilyen elvetemültnek is tűnik első gondolatra. 
Hogyan legyen ablak a hálón, ha csak egy ajtaja van a kertre és nem akarunk új nyílást vágni a falba? A megoldás az ajtó kettévágása lett, a felső része külön nyitható, így ha akarom ablak, ha akarom ajtó. Az, hogy piros színre festettük, csak még extrémebbé tette.

Van olyan átalakítás, amit nagyon ajánlanál?

Sokat gondolkodtunk, hogy ésszerű és használható lesz-e, ha fehérre festjük a besárgult, lakkozott hajópadlót?
Bebizonyosodott, hogy mindkettő igaz. A fehér padlószín lebegőssé, könnyeddé tette az egész ház hangulatát. Egy éve használjuk, szépen tisztán tartható, nem kopik. Nem kellett csiszolni, elég volt, hogy alapozásnak egy réteg Otex került rá, majd erre jött a matt zománcfesték.

Végül nem csak a hajópadlót festettétek le...

A terasz betonpadlójának eltüntetéséhez is a festést választottuk megoldásként. Ehhez járható betonfestéket vettünk.
A szürke betonra fehér csíkokat festettem és kész volt a „csónakház” hangulatot idéző tökéletesen tisztántartható terasz.

Aranyos ez a szakadt huzatú Klippan kanapé is.

Kikerült a teraszra és mivel túl alacsony volt ahhoz, hogy az asztalnál pad szerepét töltse be, a lábait 10 cm-re hosszabbra cseréltük. Így hozzá lehet ülni az asztalhoz, de ha éppen arra van szükség, délutáni szabadtéri szunyókálásra is megfelel. Szakadt huzatát megfoltoztam egy régi farmer szárával, a karfa oldalára pedig rávarrtam a nadrág zsebét. Telefon, szemüveg, toll  tárolására tökéletesen alkalmas.


Gondolom, a vendégek meg nem győzik kapkodni a fejüket. 

Igen, és  már barátaink is bekapcsolódtak a „játékba”. Mindenkitől kaptunk valami „roppant praktikus” számukra tökéletesen használhatatlan tárgyat.
Így került hozzánk 10 db raklap, leselejtezett orvosságos szekrény, 23  gyönyörű régi evezőlapát, rengeteg durvaszövésű kávészsák, színes zsírosbödönök, üvegballonok ….és a folyamat még nem állt meg, még mindig tart és mi mindennek örülünk, hisz az ötletek egyre csak jönnek .
A raklapokból ágy lett, az orvosságos szekrényből asztal a nappaliban, néhány evező felkerült az ikrek szobájának falára, néhányra pedig a teraszon trombitafolyondárt futtatunk.
Van ami még nem találta meg a helyét, de nincsenek kétségeim afelől, hogy előbb vagy utóbb valamire felhasználjuk őket.
Elméletileg a ház kész, de a gyakorlatban folyamatosan változik, mindig készül valami újdonság.
Hogy másoknak is kedvet csináljak  írom a blogomat ( www.napiszemtorna.blogspot.com ), ahol többek között, az itt alkalmazott ötletekről minden részletesen elolvasható.
Remélem, mindenki talál egy kis inspirációt ahhoz, mit is kezdjen  használhatatlannak ítélt tárgyival, legyen szó egy lelakott kis házról, kiselejtezett kanapéról vagy akár egy kidobásra ítélt befőttesüvegről…