*
különleges, látványos, első látásra kivitelezhetetlen....
„Emeletes tál”
avagy a nyársra húzott tányérok esete
Ne essünk kétségbe, ha már csak néhány darab maradt féltve őrzött étkészletünkből. Emeletes gyümölcsös vagy kínáló tál még bármikor lehet belőlük. A mostanság amúgy is aktuális őszi kirándulásaink alkalmával biztos, hogy találunk olyan szép formájú ágakat, botokat amit felhasználhatunk az elkészítéséhez. Ha rászánjuk magunkat a barkácsolásra, a siker garantáltan nem marad el.
Vendégeink biztos, hogy nem hagyják szó nélkül ezt a különlegességet, hisz mindannyian tudjuk egy göcsörtös faágra nem lehet tányérokat húzni.... vagy mégis?
Vendégeink biztos, hogy nem hagyják szó nélkül ezt a különlegességet, hisz mindannyian tudjuk egy göcsörtös faágra nem lehet tányérokat húzni.... vagy mégis?
Hozzávalók:
- 1 db lapos tányér (kb 25cm átmérőjű)
- 1 db mélytányér (kb 19 cm átmérőjű)
- szép formájú faág (50 cm hosszúságú)
- facsavar, alátét
- 10mm-es tipli
- faragasztó
- fűrész
- fúrógép
- csavarhúzó
Elkészítés:
1., Ha megtaláltuk a megfelelő faágat, vágjuk méretre. Érdemes az alsó ágrészt olyan hosszúra vágni,
mint az alsó tányér átmérője, a felső ágrészt pedig olyan hosszúra, mint a felső tányér átmérője.
(mi 25 és 19
cm átmérőjű tányérokat használtunk)
2., Jelöljük be a tányérok közepét és fúrjuk ki a lyukakat.
3., Ha kész,
az alsó tányér közepébe tegyünk egy kb 6 cm hosszúságú facsavart, úgy, hogy a tányér alján egy alátétet is
használunk.
4-5., Csavarjuk bele az alsó ágrész közepébe.
6., Az ág tetejébe fúrjunk egy 10 mm
átmérőjű, kb 5 cm mély lyukat.
7., Illesszünk bele –egy kb 8-10 cm hosszúságú – 10-es tiplit.
8-9., A
középen átfúrt felső tányért húzzuk rá a tiplire. Fúrjunk a felső ágrész aljába is egy kb 5 cm mély 10 mm
átmérőjű lyukat és illesszük rá a tiplire.
A tányérok kifúrása elég nagy türelmet igényel, hisz nagyon lassan és óvatosan kell fúrnunk, nehogy a
tányér megrepedjen. Ha az első tányér kifúrásakor megelégeljük ezt a műveletet, egyszerűen felejtsük el
a másikat és ebbe illesszük bele a csavarral a faágat.
Így is izgalmas kínáló tál lesz a végeredmény.
Ötlet, kivitelezés, fotók és szöveg:
Wein Krisztina
(lakberendező, dekoratőr)